Najmagickejšia a pravdepodobne aj najstaršia sakrálna pamiatka Dolného Liptova je jednoznačne Kostol Všetkých svätých. Oblasť zvaná Kút v stredoveku prislúchala mestu Ružomberok. Dnes obci Ludrová.

Tento ranogotický skvost z konca 13. storočia si vás podmaní okamžite. Ochranný múr zo 17. storočia dodnes stráži nielen známu históriu, ale aj mnohé mystifikácie. Najznámejšie sú o hrobe Templárskeho majstra v kostole či o návšteve poľského kráľa Jána III. Sobieskeho. Ten mal údajne v ľavej časti vstupného portálu zanechať najväčšiu ryhu od svojho meča. Takto naozaj “zdravili” v tých dobách šľachtici Pána. Nezmazateľné pozdravy vidno na oboch stranách portálu.

Jedinečnou túto stavbu však robia najrozsiahlejšie fresky o živote Krista vo svätyni. Súbor tridsiatichštyroch výjavov ludrovského majstra je zjavne maľovaný aj zelenou farbou “ťaženou” usádzaním banskej vody v Španej doline. Tento proces sa volá cementácia. Banská voda obohatená o mnohé kovy prúdi po baníkmi narušených útrobách zeme. Postupným spomaľovaním jej toku v kaskádovitých nádobach sa značná časť minerálov usadí na ich dne. Po čase sa medené usadeniny vyzbierali a vysušili v budovách na to určených.

Z pohľadu nadšenca banskej histórie tu nemožno opomenúť výjav Sv. Barbory. Tá dominuje pravej strane vstupu do svätyne. Vsetky fresky si však zaslúžia osobitú pozornosť. Sú dokladom doby, kedy väčšinová spoločnosť nevedela čítať a preto im mali byť tieto diela akousi vizuálnou Bibliou.

Sacerdos Omnium Sanctorum, alebo jednoducho Kostol Všetkých svätých stojí za zhliadnutie!